18 tips om te besparen op je energiefactuur, ook in de zomer
Nicko Service vindt het belangrijk dat je bespaart op je energiefactuur en eigenlijk het hele jaar door. Het begint inderdaad met een goed werkende condensatieketel in huis te halen. Maar welke tips kan Nicko Service je nog meegeven? We hebben ze opgesplitst in zomertips en algemene tips.
Je zal het stilaan toch moeten beginnen geloven maar sinds een paar dagen is het zomerseizoen officieel begonnen. De zomer is de periode waarin je energieverbruik op het laagste peil komt en je aanzienlijk zou kunnen besparen op je energiefactuur. Inderdaad “zou” want er zijn toch extra elementen waar je zelf een groot aandeel in hebt.
Nicko Service vindt het belangrijk dat je bespaart op je energiefactuur en eigenlijk het hele jaar door. Het begint inderdaad met een goed werkende condensatieketel in huis te halen. Maar welke tips kan Nicko Service je nog meegeven? We hebben ze opgesplitst in zomertips en algemene tips.
Zomertips om energie te besparen
- Zet je verwarmingsketel op zomerstand.
Je voorkomt dat je verwarming onnodig aanslaat als de buitentemperatuur wat frisser is, vooral ’s morgens. Jouw besparing: 10% op je verbruik. - Doof de waakvlam van een gaskachel.
In de zomer is een gaskachel in principe overbodig. Zet ze helemaal uit want een waakvlam kan tot 75 euro op jaarbasis verspillen. - Open ’s morgens je ramen.
Je hebt het meeste effect wanneer je ’s morgens de ramen open zet om je huis te verluchten. De temperatuur is nog vrij koel en overdag sluit je de ramen om de hitte buiten te houden. Nog doeltreffender is, wanneer je ook gordijnen, rolluiken of lamellen sluit. Je zal zien dat je airco systeem minder hard of helemaal niet zal moeten blazen. - Tips voor koelkast en diepvries.
Een lege koelkast en diepvries verbruiken het meest want ze hebben meer energie nodig om de temperatuur voldoende laag te houden. Er zijn namelijk teveel ‘lege’ ruimtes. Stockeer zoveel mogelijk je dranken in de koelkast en leg ijsblokjes aan in de diepvries. Je snakt in de zomer toch naar iets lekker fris? Wat ook helpt om je koelkast op zijn lage temperatuur te houden, is eten ontdooien in de koelkast zelf. En je hebt minder energie nodig om het eten op te warmen.Weet ook dat het absoluut niet nodig is om bij warme buitentemperaturen je koelkast en je diepvries te verlagen van temperatuur. Je koelkast en diepvries blijven altijd even koel, ideaal 4 à 6 graden voor je koelkast en -18 graden voor je diepvries. Je temperatuur verlagen is onnodig energie verspillen. - Maak meer koude schotels, steek de barbecue aan.
Tijdens de zomer heb je sowieso minder behoefte aan warm eten. Je eet minder warme soepen, stoofpotjes, bloemkool met witte saus,… Experimenteer met slaatjes en rauwe groenten, koude soepen (gazpacho ‘s), pasta’s en rijst. Bak vis en vlees op je barbecuestel. Lekker chill en geen energieverbruik. - Opgevangen regenwater voor je planten.
Je zou er van versteld staan hoeveel water je kan recupereren van de regen. En omdat het jammer genoeg in België heel veel regent, kan je heel veel regenwater opvangen en recycleren. Denk aan planten water geven, auto en ramen wassen, tuinmeubelen en terras schuren,… - Droog je was buiten.
Wat kan er boven een opgemaakt bed met fris gewassen lakens die in de buitenlucht zijn opgedroogd? Waarom die droogtrommel blijven gebruiken in de zomer? Je was is zo droog in de zon, ze ruiken fris en je bespaart op je energiefactuur.Als je de T-shirts, topjes en broeken even glad strijkt met de hand en je spant ze goed op aan de wasdraad, dan heb je ook een saaie strijkbeurt uitgespaard. - Voor de moedigen onder jullie, neem een koude douche.
Een frisse en verkwikkende douche om je dag te beginnen. Je verbruikt gegarandeerd minder water en je condensatieketel verbruikt geen energie of heel weinig, als het voor jou net iets te fris is en je het liever bij lauw houdt.
Algemene tips om energie te besparen (winter tips)
Wist je dat maar liefst 65% van je energiefactuur, wordt opgenomen door verwarmingskosten. Dus als je wilt besparen op energie, begin dan eerst met alles wat te maken heeft met verwarming en warmte in het algemeen.
Tips voor efficiënte temperatuurregeling
- De ideale kamertemperatuur ligt rond 19 à 20 graden.
De temperatuur met 1 graad verlagen betekent concreet een besparing van 7%. Je thermostaat van 22 graden naar 19 graden brengen, doet je maar liefst 20% besparen. Zet wel je thermostaatkranen volledig open in de kamers waar een thermostaat hangt.Bij 22° graden kon dit gemakkelijk maar bij 19 graden zal het toch iets te fris zijn om in T-shirt te blijven rondlopen. Maar denk dan aan wat je kan besparen met gewoon een extra trui aan te trekken of ’s avonds een dekentje te gebruiken bij het televisiekijken. - Een lagere temperatuur voor weinig gebruikte ruimtes.
Denk aan bergruimtes, logeerkamers, 2de gastenbadkamer,… Onnodig te vermelden dat je aanzienlijk bespaart. Maar opgelet, zorg dat je huis vorstvrij blijft (tussen 5 à 6 graden). Op je thermostaat of op te thermostaatkraan herken je de instelling voor vorstvrij aan het vorstpictogram.Houd ramen en deuren tussen verwarmde en niet verwarmde ruimtes dicht. Evident maar doeltreffend.Stel jezelf ook de vraag of je ’s avonds veel in de keuken en badkamer moet zijn. Ook in deze ruimtes kan je overwegen om de verwarming af te zetten of toch een pak lager in te stellen. - Nachtstand activeer je ideaal 1 uur voor het slapengaan.
Nachtstand betekent dat je de temperatuur laat dalen tot 16 graden. Zeker niet lager want dan koelt de woning te sterk af en is er veel meer energie nodig om die terug op te warmen. Het duurt gemakkelijk 1 uur vooraleer er een temperatuur van 16 graden wordt bereikt. Goed geïsoleerde woningen zullen zelfs veel meer dan een uur nodig hebben.
Tips voor je radiators
- Ontlucht regelmatig de radiatoren.
Je centrale verwarming werkt optimaal als de radiatoren regelmatig worden ontlucht. Ontluchten betekent restlucht verwijderen. Restlucht doet namelijk het rendement aanzienlijk verlagen. Begin altijd met de radiatoren op het gelijkvloers en werk zo naar boven af. - Hou de radiatoren vrij.
Leg niets op radiatoren, dek ze vooral niet af en hou ze stofvrij. Zet ook geen kasten of zetels voor de radiatoren. Hoe meer je een radiator gaat belemmeren om vrij zijn warmte te kunnen afgeven, hoe meer je energie zal verspillen. - Plaats radiatorfolie.
De warmte weerkaatst en je beperkt het warmteverlies via de muur. Met 1 vierkante meter radiatorfolie kan je tot € 7 per jaar besparen. Het is aan te raden dat je zeker op niet-geïsoleerde buitenmuren radiatorfolie aanbrengt.
Tips voor isolatie
- Met dakisolatie win je 30% aan warmte.
En je kan gemiddeld tot 25% besparen op de energiefactuur. De geproduceerde warmte in je huis, stijgt op en gaat heel gemakkelijk verloren indien je dak niet is geïsoleerd. - Hoogrendementsbeglazing.
Wist je dat 13% van de warmte verloren gaat via de ramen. Je kan al 10% terugwinnen door ’s avonds je gordijnen en rolluiken dicht te doen. Met hoogrendementsbeglazing kan je het energieverbruik nog sterker verminderen. Ten opzichte van dubbele beglazing tot 3 keer minder en zelfs tot 5 keer minder ten opzichte van enkele beglazing. - Dicht spleten en kieren.
Dit heb je vooral bij oudere huizen, koude buitenlicht die naar binnen komt via spleten en kieren. Meestal wordt de verwarming hoger gezet maar beter is dat je de kieren en spleten gaat dicht strippen met een tochtstrip. Bij tocht onder de deur of door de brievenbus plaats je een tochtborstel. Je kan tot 10% van de warmte binnenhouden. - Isoleer leidingen.
Leidingen worden best geïsoleerd, zeker de leidingen die door niet-verwarmde ruimtes lopen. Je bespaart € 4 per lopende meter.